Solidarity Fab Lab

Program de Descoperire Vocațională

Intră în „atelierul de șanse” și învață de la specialiști să construiești o versiune mai bună a ta, pentru a face față provocărilor acestei noi ere.

Investește timp și pasiune în educația ta pentru viitor!

Despre curs

Programul de Descoperire Vocațională dezvoltat și implementat de eematico în cadrul Solidarity FabLab este un curs menit a fi prima etapă din cele trei prin care participanții activităților din cadrul programului le vor parcurge.

Am gândit Programul de Descoperire Vocațională pentru a le oferi tinerilor și adolescenților un minim de abilități practice care le vor fi necesare în parcursul dezvoltării competențelor lor în zona fabricației digitale și prototiparii rapide.

Pe lângă aceste abilități dorim să creăm un cadru în care tinerii să poată descoperi și exersa un abilități de viață precum: colaborare, comunicare, exprimarea creativității, gândirea critică prin rezolvarea de probleme, capacitatea analitică și gestionarea resurselor.

Durată activități / ședințe

2 - 3 ore

Durată curs

8 săptămâni / 8 ședințe

Formator

Bogdan Mihai Bălănescu

Participanți per activitate

15 - 20 participanți

Acest curs introductiv este menit să deschidă interesul pentru fabricarea digitală și prototiparea rapidă și să îi ajute să înțeleagă abilitățile pe care ar dori să continue să le dezvolte în celelalte etape ale programului. Nu în ultimul rând cursurile vor spori și nivelul de cunoștințe în zona STEM.

Programă

MegAtomatonul

O activitate introductivă în care participanții vor avea oportunitatea să se cunoască și să construiască împreună un proiect mare. În microgrup vor realiza o parte din mecansim care, pus laolaltă cu mecansimele celorlalte echipe, vor constitui o mașinărie mare care lucrează în echipă întocmai ca ei. Vor descoperi deci lucrul în echipă, gestionarea resurselor și vor explora primele experiențe de bricolaj și construire.

Agenda

Primul exercițiu individual din curs le va permite participanților să realizeze un proiect personal care le va fi de folos apoi pe întreaga perioadă a cursului. Tinerii vor pune bazele primelor abilități practice realizându-si propria agendă în care vor putea să își noteze toate experiențele ulterioare.

Cutia

În cea de-a a doua activitate individuală participanții vor pătrunde mai adânc în lumea bricolajului și elementelor de tâmplărie. Vor lucra din nou la un proiect personal, de data aceasta o cutie unde să își poată păstra diverse ustensile și elemente pe parcursul cursului. Vor aprofunda folosirea anumitor scule și unelte și vor decoperi mai multe detalii privind modalitățile de asamblare a pieselor de lemn.

(mini) Automatonul

Un exercițiu de bricolaj menit să îi facă pe cursanți să își perfecționeze abilitățile de lucru cu lemnul și în același timp să descopere informații despre câteva din mecansimele si fizica care fac să funcționeze mașinăriilor complexe. Proiectul individual este o versiune personală a MegAutomatonului. Le va permite să exploreze mai atent modul de funcționare și le va oferi oportunitatea să descopere mașina de tăiat laser computerizată care va realiza câteva piese.

Pe platou/Reclama

Participanții, grupați în echipe, vor concepe și realiza o poveste/reclamă, împreună cu recuzita necesară prezentării: costume, decor și altele.Proiectul le va pune la încercare creativitatea, puterea de negociere, gestionarea resurselor si coordonarea pentru a finaliza cu bine exercițiul. Vor explora folosirea unor noi materiale precum textile sau carton. La final echipele vorputea imortaliza rezultatul într-un scurt video.

Lămpița - semnale luminoase paralele și în serie

În această activitate participanții vor avea ocazia să descopere elementele de bază ale electronicii. Fiecare își va realiza un circuit board elementar care servește și drept semnal luminos. Tinerii vor trebui să își meșterească placa din lemn și apoi să asambleze pe ea circuite în serie și paralel cu sursă și lumini. Vor avea astfel ocazia să încerce primele scule și proceduri de electronică.

Aparatul optic

Prin acest proiect individual dorim să îi provocăm pe participanți, pe de o parte să exploreze noi tehnici de lucru, dar, în același timp, să le oferim și câteva elemente de baza de optică. Tinerii vor realiza un instrument optic de mărire, tip microscop. Vom căuta să creăm o legătură cu smatphone-ul pentru a spori interesul lor în activitate.

Music Box

În această ultimă activitate individuală participanții își vor realiza un nou proiect personal. Deoarece știm cât de important este smartphone-ul în viața tuturor, dorim să oferim o latură practică. Astfel îi vom ajuta pe tineri să își realizeze o boxă ce poate fi conectată la telefon. Pe lângă elementele de electronică vom oferi participanților și câteva cunoștințe din zona acusticii.

Cei din eematico cred că joacă este mecanismul fundamental de învățare și folosesc această idee pentru a crea și implementa cursuri STEAM practice pentru copii bazate pe joacă, construit, experimente și jucării educaționale.
O fac cu dorința puternică de a oferi acest tip de învățare cât mai multor copii indiferent de condiție, statut sau mijloace. De aceea au conceput eematico ca un business social hibrid care îmbină o organizație for-profit cu o asociație non-profit. Folosesc această formă de organizare pentru a ajunge la cât mai mulți copii, fără limite, și pentru putea asigura sustenabilitatea proiectului și capacitatea de a dezvolta programe educaționale inovative de calitate.

Au început în 2015 și de atunci au creat mai mult de 700 de ore de conținut educațional cu peste 750 de activități și cel puțin atâtea materiale didactice… jucării… pe care le au încercat mai bine de 7000 de copii. Sunt arhitecți, psihologi, ingineri, filologi, designeri, oameni de comunicare și marketing. De mai bine de 8 ani își folosesc pasiunea, ideile și priceperea pentru a crea și dezvolta materialele și programele eematico. 

Ideile le-au fost validate de copii, părinți, educatori, școli, grădinițe precum și organizații cum ar fi ERSTE Foundation, Bosch și Fundația Bosch, Renault România, UiPath Foundation, Gala Societății Civile, Raiffeisen Bank și Factory by Raiffeisen, Edtech Awards, Fundația Comunitară, Unicredit, BCR, Banca Transilvania și Bucureștiul Întreprinzător, Ordinul Arhitecților din România, Ashoka sau LEGO Foundation.

Despre Orange Digital Center

Inițiativa Orange Digital Center este o platformă educațională gratuită care are ca scop dezvoltarea abilităților digitale ale tinerilor, ajutând astfel la crearea de noi șanse la o viață mai bună. Cursurile se vor desfășura în format fizic în cadrul spațiului Nod Makerspace, Splaiul Unirii 160, București.

Beneficiari:

Prioritatea în accesul la cursuri o vor avea persoanele în situații vulnerabile: 

  • tineri care nu au un loc de muncă în prezent;
  • persoane cu venituri mici care își doresc să crească din punct de vedere profesional;
  • tinere mămici/femei vulnerabile care au nevoie de suport;
  • studenți sau foști studenți care nu se regăsesc în domeniul ales și vor să își îmbunătățească competențele digitale;
  • alte persoane în situații defavorizate. 
 
Alege să investești timp și pasiune în educația ta pentru viitor!

Cursurile vor avea loc la Nod Makerspace

Splaiul Unirii, 160, sector 4, București

Ai vreo întrebare? Ne poți scrie aici

ÎNSCRIE-TE LA CURSUL DE RĂSINĂ

Costul este de 800 lei

ÎNSCRIE-TE LA CURSUL DE CERAMICĂ

Costul este de 600 lei

Licitație pentru aranjamente florale

28 aranjamente florale disponibile

Licitația începe de la 100 lei și va avea loc până pe 6 martie la ora 11.00.

Iar ce face această licitație cu adevărat specială este povestea din spatele fiecărei flori: sprijinirea mamelor singure să își găsească un drum nou în viață, să învețe și să crească alături de noi.

Vrei să vizitezi spațiile
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!

Descarcă
Broșura

Suntem aici să te ajutăm

Vrei să organizezi un eveniment la
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!