PENTRU INSPIRATIE

Oamenii comunității

People of Nod este un proiect despre oamenii minunați de la Nod. Ei sunt cei care meșteresc în makerspace sau poate lucrează la o campanie de PR în spațiul de coworking. Despre ce fac, cum au ajuns să facă și cum ajută sau îi ajută comunitatea din care fac parte. Fotografii de Cristian Vasile (IGU) și Maria Raicu. 

Campania #peopleofnod @RADIO GUERRILLA în fiecare luni, cândva în intervalul 11:50 -12:20, ne auzim cu câte un membru al comunității Nod la #GuerrillaHUB cu Sorin Badea.
Pentru că oamenii din comunitate sunt mult prea faini și vrem să vă spunem ce lucruri minunate fac ❤️

Ion Neculai

arhitect & antreprenor

Alexandra abraham

designer vestimentar

Rareș Sâmpăleanu

designer & maker

Adrian Enache

arhitect, designer & maker

Iuliana Floricica

marketing & comunicare

Patricia erimescu

designer & maker 

alexandru barbu

arhitect, designer 

Alina Codin

artist, fotograf, grafic designer

OAMENI CA TINE

Ion Neculai – arhitect & antreprenor

Ion e educational & organisational architect, co-fondator eematico. Pasiunea lui pentru a construi chestii cool și educative pentru copii, pregătirea de arhitect, experiența ca asistent universitar și interesul de o viață pentru psihologie sunt elementele care-l ajută în crearea programelor și produselor eematico alături de restul echipei.

eematico este o organizație care deschide drumul spre inovație a programelor educaționale, printr-o abordare proprie menită să dezvolte abilitățile de viață ale copiilor: învățare experiențială, bazată pe joacă, procesul fundamental de învățare, precum și prin construire și cu ajutorul materialelor didactice.

eematico face parte din comunitatea Nod makerspace din 2015 ❤️

OAMENI CA TINE

Alexandra Abraham – designer vestimentar

Era studentă în anul 2 la Arhitectură, plecată într-o călătorie la New York, când a descoperit emisiunea Project Runway. Văzându-i pe participanții la show încercând să impresioneze juriul, și-a amintit cum se bucura și ea când era mică să o impresioneze pe mama ei cu colecția de haine pe care le făcea pentru păpușa Barbie. Activitatea ei preferată din copilărie era să coasă din punga de materiale rămase ale mamei în timp ce la televizor rula Abracadabra.

Și-a amintit de pofta și de frenezia cu care cosea, tăia materiale și îmbina culorile, detalii care încă îi plac la nebunie.

Alexandra provine dintr-o familie artistică, cu figura centrală a bunicului care era și croitorul satului. De bunicul ei și-a amintit când s-a așezat pentru prima dată la mașina de cusut și simțea că era totul familiar.

Acum 8 ani a terminat Facultatea de Modă la UNARTE cu prima ei colecție – hamurile din piele. La încurajarea lui Alin Gălățescu, a participat cu video-ul ”Formula” despre colecția de hamuri la evenimentul ”Avanpremiere”.
În 2011, a vândut prima ei piesă vestimenatară festivalul ”Pasarela”. Datorită celor două momente, a fost observată de colegi și jurnaliști și a creat relații care i-au dat curaj. Însă, cel mai mare curaj l-a prins atunci când a terminat prima la facultate, 10 cu felicitări!

A participat cu prima colecție de haine la târgul Materia – târg de design și piele, chiar la prima lor ediție. Ăsta a fost momentul în care a realizat cine sunt femeile care îi cumpără piesele, și cum să creeze mai bine pentru ele. A descoperit cât de importantă este prezența pe social media pentru a găsi femeile ce vor purta hainele ei, cu care de cele mai multe ori rămâne prietenă – femei creative, non-conformiste, cărora le place să experimenteze.
Momentan se joacă cu Facebook și Instagram pentru promovare, cu toate că înțelege cât este de personală experiența întâlnirii dintre client și produs.

În noiembrie 2017 a avut loc evenimentul de lansare de brand Abraham, moment care a maturizat-o și a făcut tranziția de la poziția de designer vestimentar la cel de brand. Asta a ajutat-o atât profesional cât și personal pentru că la nivel psihologic s-a putut relaxa și și-a creat un spațiu safe de unde să poată crea colecții noi, în mod controlat.

Vulnerabilitatea ca putere.

Face Art Therapy, ceea ce o ajută să înțeleagă mai bine că impulsurile creative, energice vin atunci când îți ieși din cap și îți asumi cine ești. Își folosește vulnerabilitatea ca pe o armă și este mereu interesată de ce simte și spune corpul.

Evoluțiile pe care știe că le parcurge constant sunt la nivel tehnic, de percepere a materialului și a tiparului.
Maturizarea în business a urmat firesc în momentul în care a început să se gândească cel mai mult la target. Alexandra a înțeles că hainele ei trebuie să fie funcționale și pretabile pentru toate momentele zilei, de la drumul spre birou la ieșit seara la un cocktail sau date.
Nu va uita niciodată primul sfat primit de la inginerul de tipar, în perioada în care lucra la Lashez (ca designer și în departamentul de achiziții materiale): ”Un sacou este bun dacă te poți agăța de bara de la metrou, fără să te incomodeze.”

Industria Bumbacului a atras-o încă de dinainte să existe Nod aici. Inițial a avut primul shooting în spațiul industrial neamenajat, apoi venea pentru Lashez, iar în momentul în care s-a ivit ocazia și-a instalat și atelierul la noi.
Așa s-a convins că dacă te lași purtat de ce se întâmplă în prezent și de ce oportunități se ivesc, lucrurile încep să se lege mai devreme sau mai târziu.

Alexandra face parte din comunitatea Nod makerspace din ianuarie 2017, deși ne-am găsit cu mult timp înainte 

OAMENI CA TINE

Rareș Sâmpăleanu – fost programator  | designer & maker

Rares vine din Turda și este un mare pasionat de mountain biking, snowboarding și din când în când, cântă și la tobe.
Absolvent de informatică, a muncit mai bine de două decenii ca programator în companii din domeniul IT, dar a vrut să încerce altă abordare… așa că din inginer software s-a făcut designer și maker. Experiența de programator și gândirea structurată îl ajută în continuare la design-ul modular, sistematic și parametric al obiectelor pe care le meșterește.

Îi place să interacționeze cu copiii și să învețe de la ei – la schimb le oferă tot felul de obiecte care îi provoacă să se joace, să construiască și să relaționeze mai bine.
Rares crede în inovație, educație și comunitate, acestea fiind valorile pe care încearcă să le promoveze cu ajutorul Atelierului Mari & Mici – studioul de creație care dă viață proiectelor sale.

OAMENI CA TINE

Adrian Enache – arhitect | maker | designer

Fiind super pasionat de design de produs și mobilier s-a apucat să învețe multe lucruri de unul singur – de la machetaj la tehnici de lucru cu lemn, metal și plastic. Astfel, a ajuns să creeze prototipuri inovative pentru tot felul de proiecte.

A lucrat aproape 3 ani în Shanghai ca arhitect de interior, dar tot își dorea să meșterească la propriile idei. Cu timpul, și-a dat seama că dorința asta nu o să dispară. Așa a descoperit cu mult entuziasm comunitatea Nod, unde a găsit exact ce căuta. 

Adrian este co-fondator al studioului de design Supernovator și lucrează în paralel la multe alte proiecte.
Cel mai recent proiect este realizat chiar împreuna cu câțiva colegi de la Nod și se numește TIKA Lab, un kit modular ce permite crearea unor minunate obiecte de design. 
Adi e pasionat de avioane, zbor și de orice idee care îl poartă cu capul în nori ☁️

OAMENI CA TINE

Alina Codin – artist, fotograf, grafic designer

Alina a făcut scenografie, pictură și a lucrat mult timp în agenții de publicitate, deși inițial își dorea să facă ceva cu totul diferit: să fie medic chirurg. Dar a simțit că are culorile în sânge și nu a putut să ignore.

Pictează cu nesaț, inspirându-se din natura, din viața de zi cu zi, făcând combinații coloristice surprinzătoare.
În ultimii 3 ani, a avut 8 expoziții personale, a participat la numeroase expoziții de grup și este primul artist român ale cărui lucrări au fost incluse în colecția băncii Raiffeisen.

În rolul de profesoară de pictură, modelaj și istoria artei la Liceul Waldorf, încearcă să transmită elevilor săi bucuria de a picta, de a descoperi culorile și de a face artă din ele. Îi învață să se inspire din opera marilor maeștri, dar să-și lase liberă propria creativitate.

Criticul de artă, Alice Dinulescu, o caracterizează pe Alina astfel, cu ocazia seriei #REinTOARCEREA: “Alina este în primul rând un pasionat arzător al culorii; pentru că se aruncă cu o poftă visceral resimțită în tot ceea ce poate comunica roșul, galbenul, verdele și albastrul, evoluție pe care o descoperă gestual și o decodifică rațional. Instinctul pictural primit ca zestre a condus-o în lumea continuu vizibilă a peisajului spiritual românesc”. 

Alina face parte din comunitatea Nod makerspace din 2017 și îi mulțumim pentru culoare ❤️

FB Alina Codin
https://www.instagram.com/alinacodin/
https://www.behance.net/office1720

OAMENI CA TINE

Iuliana Floricica – marketing | comunicare

Timp de 13 ani, Iuliana a lucrat în marketing și comunicare pentru branduri internaționale, dintre care 10 ani în servicii financiare adresate companiilor de toate mărimile și domeniile de activitate – experiență ce a ajutat-o mult să înțeleagă cum funcționează mediul de business și să-și dorească să intre în antreprenoriat.

De 1 an și-a creat propria poveste, June Communications, găzduită de NOD, continuând să facă ceea ce știa deja în folosul altor companii și să se dezvolte și pe alte arii ale MarCom-ului și tehnologiei digitale.
Se bucură de fiecare moment al libertății de a-și alege oamenii cu care se înconjoară personal și profesional, și de proiectele în care investește energie și resurse.

Iulianei îi place să comunice, să fie înconjurată de oameni cu care împărtășește valori comune, cu care să dezbată teme diverse, de la care să învețe și să aducă un vibe pozitiv 😊 

Îi plac poveștile citite, vizuale sau spuse de cei din jur, verbal și nonverbal. De ceva vreme, redescoperă cu bucurie simplitatea și frumusetea vieții, prin poveștile citite și trăite ca participant sau spectator alături de băiețelul ei.
„NOD-ul și Studioul 5 îmi sunt deja locuri dragi. Am găsit aici oameni foarte creativi, calzi și relaxați, care îmbină plăcut pasiunea cu munca. Își doresc să fie mai buni și să aducă o contribuție comunității, societății și ecosistemului antreprenorial, atitudini care pentru mine sunt motivante și care îmi întăresc convingerea că sunt în locul potrivit”.

Iuliana face parte din comunitatea Nod makerspace din octombrie 2018 ❤️ and we couldn’t be more happier

OAMENI CA TINE

Patricia Erimescu & Alexandru Barbu – arhitecti | designeri de interior

CoLaboratory este un laborator de design si producție, dar mai ales o echipă faina formată din 2 makeri și designeri talentați. Patricia Erimescu a terminat Universitatea de Arhitectura Ion Mincu construind macheta de diploma la scara 1:1, o casuta modulara ridicata in doua zile, care a obligat juriul sa ii asculte prezentarea din curtea Universitatii. A calatorit mult, a construit o biblioteca in Tanzania, a inceput un doctorat si, de un an, impreuna cu Alexandru Barbu, si-au mutat activitatea la Nod makerspace.

Ii gasesti la ei in studio desenand si daca treci noaptea pe la Nod, nu poti sa nu dai de unul din echipa lor – pasare de noapte – mesterind la un proiect nou in atelierule de lemn sau metal. Studioul lor zici ca e un experiment in continua transformare, gasesti tot felul de obiecte si materiale care asteapta sa fie reutilizate.

 

După multă muncă, lucrările lor au început să fie recunoscute și apreciate în lumea designului.  http://www.colaboratory.ro/ este site-ul lor nou-nout si câteva articole despre ei cititi aici:  http://m.interiordesign.net/articles/14983-5-emerging-romanian-design-talents/
https://www.iqads.ro/articol/42791/co-laboratory-un-studio-de-design-conceput-prin-vietnam-tanzania-si-india

jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); });