Noul Bauhaus European – Construind viitorul, împreună la Romanian Design Week

NoulBauhaus_NodMakerspace

În cadrul ediției aniversare Romanian Design Week 10, care va loc în perioada 13-22 mai, la Galeria Nicodim din cadrul Combinatul Fondului Plastic colaborăm cu The Institute și Romanian Design Week pentru dezvoltarea expoziției “Building the Future. Together”.

Building the Future. Together este o expoziție-laborator, un exercițiu de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil și mai incluziv, un parc interactiv în vizitatorii pot descoperi principiile și valorile Noului Bauhaus European și poț completa prin intermediul unor procese colaborative și a unor instalații și jocuri special concepute pentru a sublinia importanța multidisciplinarității, a spațiilor de dialog și a proceselor participative.

În cadrul acestei expoziții vom prezenta un concept expozițional dedicat Noului Bauhaus European și 6 instalații originale interactive și imersive, dezvoltate în parteneriat cu Local Design Circle , România Tradițiilor Creative, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD, grupul de inițiativă #Berzei21, BAZA Deschidem Orașul și echipa curatorială Romanian Design Week.

Prin intermediul celor 6 instalații interactive, expoziția își propune să prezinte o parte dintre proiectele și organizațiile locale care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European, să investigheze sinergiile și potențialul pe care dialogul dintre aceste organizații îl poate genera în definirea unor procese sustenabile și în construirea unui viitor inclusiv, abordând totodată un circuit format din 6 teme: istoria Școlii Bauhaus, constructul European, relația dintre estetică, funcționalitate și interactivitate, importanța comunităților creative în dezvoltarea urbană, spațiile de dialog și importanța proceselor participative și potențialul fondului cultural și natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent și inovativ în crearea premiselor unei dezvoltări durabile.

Puterea lui Împreună: Communities. Power. Balance

Instalația își propune să sublinieze rolul comunităților creative și a hub-urilor culturale în dezvoltarea sănătoasă a orașelor și propune o serie de studii de caz și de exemple de bune practici de pe plan local, cu scopul de a sublinia evoluția și importanța acestora în reconversii și regenerări de spații urbane, alături de o sculptură colaborativă, (re)configurabilă  prin aportul celor care o co-crează, care esențializează astfel ideea de colaborare – ca o valoare definitorie a oricărui hub cultural-creativ, absolut mandatorie și pentru dezvoltarea coerentă și echilibrată a orașelor.  

Secțiunea pune în lumină grupuri de cetățeni, formale sau informale, care gestionează huburi culturale, fablab-uri, incubatoare, spații pentru creație, centre sociale creative, în spații urbane dezafectate și refuncționalizate. În alte cuvinte, luăm exemplu de la dezvoltări urbane bottom-up / realizate prin implicarea comunităților creative, fie că sunt centre pentru artă sau incubatoare / fablab-uri / mixed-use. Acestea devin în mod natural poluri civice și culturale și au potențial de a deveni vectori de dezvoltare ale zonelor urbane, dacă se găsește sustenabilitatea / echilibrul în modul de guvernanță al acestora. 

Această secțiune este concepută de către Nod Design Lab, divizia de creație, design și arhitectură a Nod Makerspace. 

The Playground of Creativity: Mix. Play. Connect

Școala Bauhaus a fost fondată în 1919 de Walter Gropius în Weimar, atunci capitala Germaniei de după Primul Război Mondial. În acea eră a schimbării și a deziluzionării, mișcarea a unificat meșteșugurile cu artele plastice, principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală, estetica cu funcția de zi cu zi, îmbrățișând tehnologizarea specifică secolului XX, care permitea o abordare eficientă și utilitară și îmbogățind-o cu principii legate de multidisciplinaritate, colaborare și creativitate.

Jocul Bauhaus Bauspiel a fost proiectat în anul 1923 de către Alma Siedhoff-Buscher, care a creat mobilier și jucării funcționale, viu colorate, pentru „Haus am Horn”, o casă  proiectată de Georg Muche și construită special pentru expoziția Wiemar Bauhaus din 1923. Fiecare cameră din casă avea mobilier și accesorii, create toate în atelierele Bauhaus. Principiile jocului au la bază libertatea de compoziție, fără constrângeri și reguli rigide, forme clare și linii simple, esențiale.

Continuând tradiția și valorile propuse de Bauhaus, inițiativa Comisiei Europene – New European Bauhaus ne invită pe toți să ne imaginăm și să construim împreună un viitor echitabil, durabil și incluziv. În aceeași notă, instalația The Playground invită vizitatorii să se joace cu ideile și să se conecteze cu spațiul, dar și cu oportunitatea perspectivelor noi.

Mai multe detalii despre Romanian Design Week și conceptul expozițional aici:

https://www.romaniandesignweek.ro/

https://combinat.ro/

ÎNSCRIE-TE LA CURSUL DE CERAMICĂ

Costul este de 850 lei

Licitație pentru aranjamente florale

28 aranjamente florale disponibile

Licitația începe de la 100 lei și va avea loc până pe 6 martie la ora 11.00.

Iar ce face această licitație cu adevărat specială este povestea din spatele fiecărei flori: sprijinirea mamelor singure să își găsească un drum nou în viață, să învețe și să crească alături de noi.

Vrei să vizitezi spațiile
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!

Descarcă
Broșura

Suntem aici să te ajutăm

Vrei să organizezi un eveniment la
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!