Muza adormită – opera lui Brâncuși reintrepretată la Expo Dubai de către echipa Nod Design Lab

Florin-Cobuz-Expo-Dubai

Brâncuși și muza adormită

Născut în data de 19 februarie 1876 în România, Constantin Brâncuși se mută la Paris în 1904, unde îl cunoaște pe sculptorul Auguste Rodin și se alătură atelierului său ca ucenic. Cu încăpățânarea și independența caracteristice tinereții, Brâncuși nu a împărtășit viziunea lui Rodin, care punea accentul pe detalii. În schimb, acesta a promovat simplitatea, scopul său fiind să surprindă esența subiecților săi și să o redea prin tehnici minimaliste, reducând ideile la forme fundamentale și detalii simplificate.

În 1910, Brâncuși creează Muza Adormită, devenită una dintre cele mai apreciate lucrări ale sale. Folosind un mix de elemente de artă modernă și antică, cu linii precise și fine, combinate cu elemente delicate și unghiulare, opera lui Brâncuși transportă privitorii într-o lume liniștită și pașnică. Elementele antice folosite de Brâncuși imită trăsăturile unei zeițe, astfel, sculptorul adaugă capodoperei sale o notă divină și de mister.

Workshop Interactiv la Dubai Expo 2020

Cum pentru fiecare creativ, fie că este sculptor, designer, arhitect sau programator, inspirația reprezintă o parte esențială a procesului de creație, Florin Cobuz a ales ca Muza Adormită a lui Brâncuși să fie punctul central al pavilionului României la Expo Dubai. Inspirat din opera lui Brâncuși, Florin Cobuz, alături de echipa Nod Design Lab, susțin în luna martie un workshop interactiv în care participanți din peste 192 de țări au ocazia să experimenteze tehnici de meșteșug și să participe la crearea unei instalații din 30.000 de bețe de fag, însumând o lungime de aproximativ 5000 de metri în total.

Această instalație combină arta și designul, lucrul cu lemnul, programare și proiectare digitală pentru a crea o adevărată operă de artă colaborativă, în care se urmărește implicarea a peste 15.000 de vizitatori ai expoziției pentru finalizarea și desăvârșirea lucrării. Vizitatorii standului vor fi invitați să participe la acest atelier prin generarea unui cod format dintr-o literă alfabetică și o cifră de la 1 la 26, prin care se arată locul și lungimea bățului de tăiat, să taie manual sau electric unul sau mai multe bețe de fag cu ajutorul uneltelor cu acumulator Bosch Professional, apoi să le lipească într-un fagure de 2.5×1.6m.

Pe lângă workshop-ul interactiv în care vizitatorii Pavilionului României vor co-crea Muza Adormită, va fi expusă o serie de design românesc, produse de Tika Lab (instalații modulară Tika), BeYou Chair și Nod Design Lab (chiuveta triangulată, lampa muntele, etc), fiecare dintre acestea fiind lucrate cu uneltele cu acumulator Bosch Professional.

Pavilionul României la Dubai Expo 2020

Florin Cobuz este invitat la Dubai Expo 2020 ca reprezentat al României de către Ministerul Afacerilor Externe, ca parte a secțiunii Tradition Reloaded. În cadrul acestei secțiuni au mai participat artiști precum Simina Filat – designer, Daniel Rădulescu – sculptor în metal, membru Nod Makerspace, reprezentanții proiectului Mesteshuqar Butiq și creatoarele brandului românesc IE Clothing.

În cele patru luni de la deschiderea oficială, Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a găzduit peste 700.000 de vizitatori internaționali, care au asistat la peste 500 de evenimente culturale.
Pentru ediția curentă, partenerii Nod Design Lab sunt Bosch Romania, divizia de unelte electrice profesonale. Atât workshopurile, cât și obiectele de meșteșug care se vor regăsi la stand sunt realizate cu unelte Bosch Professional. Puteți afla mai multe despre Bosch Professional pe site-ul lor, precum și pe pagina de Facebook.

Află mai multe aici:

Puteți să-i urmăriți pe Florin și echipa Nod Design Lab la Expo Dubai 2020 aici:
Instagram: @Noddesignlab
Web: expo.noddesignlab.ro

Vrei să vizitezi spațiile
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!

Descarcă
Broșura

Suntem aici să te ajutăm

Vrei să organizezi un eveniment la
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!