A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile orașe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă și socializare.
Potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. În prezent, râul este cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere și față de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.
Din cele mai vechi timpuri, râurile au fost principala sursă de dezvoltare pentru comunități, jucând un rol important în viața cotidiană. Pe măsură ce localitățile au crescut, râul a fost transformat în infrastructură, având doar un rol utilitar. În acest proces râul și-a pierdut rolul primordial și relația specială pe care o avea cu locuitorii.
Ne imaginăm Dâmbovița - diagonala verde albastră a orașului, un coridor ecologic, ce contribuie la scăderea temperaturii în oraș, un parc liniar al locurilor de întâlnire și socializare pentru comunități, lăsând în trecut imaginea râului de canal colector sau de diagonala de trafic a anilor ‘80.
Prin acțiuni periodice de activare urbană, transformăm Splaiul Unirii, dintr-un spațiu al vitezei, într-un loc iubit de oameni. Urmărim transformarea râului și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, unde oamenii se bucură de apă, de faună și floră și de comunitatea din jurul lui.
Acțiunea face parte din proiectul asociației Nod Makerspace: „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2024”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week. Proiectul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și SGA Ilfov-București, cu sprijinul ANAR (Administrația Națională Apele Române).
Vei primi doar vești bune și informații utile
Licitația începe de la 100 lei și va avea loc până pe 6 martie la ora 11.00.