Dambovita Delivery 2023

Dâmbovița Delivery

Timpuri Noi - Mihai Bravu
23-24 septembrie

Ne-am bucurat împreună de
râul Dâmbovița!

A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile orașe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă și socializare.

Potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. În prezent, râul este cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere și față de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.

Povestea

Din cele mai vechi timpuri, râurile au fost principala sursă de dezvoltare pentru comunități, jucând un rol important în viața cotidiană. Pe măsură ce localitățile au crescut, râul a fost transformat în infrastructură, având doar un rol utilitar. În acest proces râul și-a pierdut rolul primordial și relația specială pe care o avea cu locuitorii.

Viziunea

Ne imaginăm Dâmbovița - diagonala verde albastră a orașului, un coridor ecologic, ce contribuie la scăderea temperaturii în oraș, un parc liniar al locurilor de întâlnire și socializare pentru comunități, lăsând în trecut imaginea râului de canal colector sau de diagonala de trafic a anilor ‘80.

Misiunea

Prin acțiuni periodice de activare urbană, transformăm Splaiul Unirii, dintr-un spațiu al vitezei, într-un loc iubit de oameni. Urmărim transformarea râului și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, unde oamenii se bucură de apă, de faună și floră și de comunitatea din jurul lui.

Avem un râu? Ce facem cu el?

În weekendul 23-24 septembrie, pe segmentul de râu Timpuri Noi – Mihai Bravu, am recucerit apa cu sporturi nautice și animat strada cu spectacole, muzică, ateliere și activități culturale pentru cei mari și cei mici.

Avem ca scop crearea unei infrastructuri verzi, o resursă a orașului București bine-folosită de locuitori. Ne dorim ca Dâmbovița să fie acel parc linear ce deservește cartierele și atrage oameni din tot orașul. Visăm la un râu recuperat și prietenos, un râu al oamenilor.

Ne dorim să amintim comunității că râul este mai mult decât locul în care se adună deșeurile. Dâmbovița poate reprezenta locul în care oamenii se întâlnesc pentru a-și petrece timpul liber, relaxându-se pe malul apei sau practicând sporturi nautice și locul în care își pot potoli setea.

Proiectul Dâmbovița Apă Dulce

Realizarea ansamblului de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce” reprezintă una din acțiunile din cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week.

Pe lângă rolul de conștientizare și sensibilizare a publicului privind deșeurile pe apă, se dorește ca ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce” să creeze un spațiu public estetic, accesibil, gratuit, inedit, în apropierea apei, pentru locuitorii cartierului Timpuri Noi-Mihai Bravu-Vitan.

Ansamblul este compus din următoarele elemente:

  • Mobilier stradal tip totem “Dâmbovița Apă Dulce” – reper, info point și cișmea publică. Acesta conține un sistem pentru tratarea apei (sistem de filtrare-dedurizare sterilizare-osmoza). Obiectul cișmea este o initiativa a asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 si face parte din programul Apele Unite ale României – un demers de a reconecta comunitățile locale la resursa apă.
  • Mobilier stradal – loc de odihnă.
  • Mecanism de colectare deșeuri ne-biodegradabile strânse din apă prin bariera plutitoare.

Cum a fost la Dâmbovița Delivery 2023?

Parteneri Dâmbovița Delivery 2023

Acțiunea face parte din proiectul asociației Nod Makerspace: „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week. Proiectul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

ÎNSCRIE-TE LA CURSUL DE RĂSINĂ

Costul este de 800 lei

ÎNSCRIE-TE LA CURSUL DE CERAMICĂ

Costul este de 600 lei

Licitație pentru aranjamente florale

28 aranjamente florale disponibile

Licitația începe de la 100 lei și va avea loc până pe 6 martie la ora 11.00.

Iar ce face această licitație cu adevărat specială este povestea din spatele fiecărei flori: sprijinirea mamelor singure să își găsească un drum nou în viață, să învețe și să crească alături de noi.

Vrei să vizitezi spațiile
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!

Descarcă
Broșura

Suntem aici să te ajutăm

Vrei să organizezi un eveniment la
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!