Berzei 21 – viitoarea adresă a creativității bucureștene

Context Berzei 21

before-berzei21after-berzei21

Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local și propunem demararea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia unui spațiu industrial nefolosit, deținut de către Primăria Capitalei, la adresa Berzei 21. Acest proiect ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional, atât de necesar pentru scena creativ-culturală locală, cât și pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului. 

Alături de Asociația Cartierul Creativ, Fundația Comunitară București și BAZA facem acest apel către dialog, în primul rând, domnului Primar General, reprezentanților Consiliului General al Municipiului București, doamnei Primar a Sectorului 1 și reprezentanților Consiliului Local Primăria Sectorului 1. Nu în ultimul rând, adresăm apelul altor organizații reprezentative dornice să se alăture demersului, dar și în atenția celorlalte primării de sector.

Propunerea implică transformarea complexului Berzei 21 într-un spațiu cu funcțiuni creativ-culturale și strategice mixte: de producție culturală, spațiu de dialog, spații de lucru, spații de întâlniri, expoziții, evenimente, spații destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spații exterioare de utilitate publică, precum și spații destinate educației permanente, cu focus pe dezvoltare urbană și viitorul orașului, pentru a asigura un dialog esențial între administrația publică locală, mediul privat, mediul academic și sectorul asociativ. 

Astfel, prin reutilizarea eficientă a fostelor hale REBU, deschiderea spațiului public adiacent și prin crearea de noi funcțiuni social-culturale pentru și împreună cu comunitatea, propunem dezvoltarea unui fenomen autentic de regenerare sau reînnoire urbană, un exemplu de bune practici pentru ce ar putea să presupună un dialog și un parteneriat public-privat relevant.

Dimensiunea, structura, precum și poziționarea acestuia în centrul orașului îi oferă atributele necesare pentru a deveni un hub cultural cu funcțiuni diverse, dar complementare, un adevărat centru cultural și social, la standarde europene și la scara contextului ce îl conține.

Astfel, pe baza principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial, precum și a preocupărilor, cunoștințelor și istoricului organizațiilor semnatare, considerăm, alături de partenerii noștri, că fostele hale REBU sunt cea mai potrivită locație pentru un proiect de o astfel de anvergură. Mai mult, acesta ar putea deveni un studiu de caz pentru parteneriate public-private inițiate de comunitate.   

Dincolo de reciclarea și valorificarea fondului industrial construit, creșterea valorii, siguranței și atractivității țesutului contruit din care face parte situl, procesul are potențialul de a reînnoi imaginea orașului și de a stimula baza sa economică prin amplificarea turismului și prin susținerea strategică a industriilor creative locale.

Considerăm că regenerarea urbană reprezintă una dintre modalităţile relevante de a revitaliza centrele orașelor și că un astfel de proces ar putea fi benefic pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului, pentru dezvoltarea industriilor creative locale, precum și pentru creșterea consumului cultural. 

În acest sens, am identificat deja diverse scenarii de co-guvernare sau de finanțare pentru un astfel de proiect și sunt dispuse, alături de toți partenerii care s-au alăturat deja demersului să contribuie direct la corecta desenare a proceselor și a etapelor necesare unui proiect atât de complex.

Suntem convinși că procesele participative și colaborative pot asigura relevanța și sustenabilitatea unui astfel de demers pe termen lung, dar și din convingerea că Bucureștiul are nevoie și merită un astfel de proiect. 

Despre inițiatorii și partenerii acestui demers

Nod makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.  

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 10 ani, a finanțat peste 600 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3 milioane de euro. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.

Cartierul Creativ este un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă ce își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale. The Institute contribuie la modernizarea României, prin promovarea industriilor creative. De peste 20 de ani, organizează evenimente precum Romanian Design Week și Gala Societății Civile – care reunesc companii, antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative și al societății civile din România.

BAZA. Deschidem orașul  este o inițiativă cultural-educativă, pornită în 2016, cu scop de a realiza cercetare urbană activă, de a regenera și îmbunătăți spațiul public prin proiecte de arhitectură, design urban și urbanism tactic, de a crește și educa o rețea creativă, pluridisciplinară, responsabilă, implicată și colaborativă. 

Ca un prim demers, alături de partenerii noștri am lansat o scrisoare deschisă adresată Primăriei Capitalei, am dezvoltat o platformă online, care reunește exemple de bune practici și parteneriate cu proiecte similare din alte țări europene și au lansat și o petiție menită să identifice noi parteneri, nevoi și idei din rândul comunității.

Alături de noi s-au alăturat deja demersului și alte organizații și instituții creativ-culturale cu bogată experiență și expertiză, printre care menționăm: Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Universitatea de Arte, Asociația Zeppelin, Fundația Street Delivery, asociația Mila 23 – Ivan Patzaichin, Fonduri-structurale.ro, Asociația Make Better, Ordinul Arhitecților din București. 

Pentru mai multe detalii, puteți accesa https://berzei21.ro/ și puteți contacta

Tamina Lolev – Nod Makerspace

tamina@nodmakerspace.ro 

Asociația Cartierului Creativ

hello@cartierulcreativ.ro

Vrei să vizitezi spațiile
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!

Descarcă
Broșura

Suntem aici să te ajutăm

Vrei să organizezi un eveniment la
Nod Makerspace?

Trimite-ne
un mesaj!